Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Arctic Light Filmfestival 2023

Välkommen till den 33:e upplagan av Arctic Light Filmfestival – i år en del av Kultura Kiruna

Arctic Light Filmfestival, Sveriges nordligaste filmfestival, har ett gott renommé både nationellt och internationellt. Festivalen som har prisats med bland annat PR-tuppen på Guldbaggegalan och LKAB:s kulturstipendium är en viktig del i att Kiruna är en stark filmstad med många filminspelningar på orten. Nu gör filmfestivalen en nysatsning tillsammans med Kultura Kiruna och bjuder på ett spännande program!

Arctic Light Filmfestival pågår 17–21 november på Aurora kultur & kongress. Mer information om filmerna och biljettförsäljning finns på www.bio.se

Program lördag 18 november

13.00 
Lumi, Aurora kultur & kongress

Kalles klätterträd, Magister Flykt, Herr Bohm och sillen, Farbrorn som inte ville va’ stor

Barnfilmer 45 min. Fyra berättelser i ett filmpaket med svensk tecknad barnfilm när den är som allra bäst.

13.30
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Breaking Social

Regi: Fredrik Gertten
Land: Sverige
Språk: Engelska, spanska
Textning: Svenska
Åldersgräns: Från 7 år
Längd: 93 minuter

Har vi råd med de rika? Tio procent av världens befolkning rår om nittio procent av jordens alla tillgångar. Och klyftorna växer i en allt snabbare takt. Färre och färre känner sig delaktiga i samhället. Bland de som har, frodas åsikten att de som inte har, har sig själva att skylla. Otryggheten och oron växer när det som kallas gig-ekonomi breder ut sig. Möt vanligt folk, miljardärer, aktivister och forskare i en film som utforskar om den samarbetsvilliga apan, kan vinna över den giriga? Och på köpet skapa en mer rättvis fördelning av resurserna.

14.15
Lumi, Aurora kultur & kongress

Uppfostrade bärare


Regi: Magnus Fredriksson, Curt Persson & Johan Sandström

Om storfinansens vandring i Kirunafjällen.
Filmens regissör finns på plats och deltar i en Q&A efter visningen.

16.00
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Jeanne du Barry

Regi: Maïwenn

Med humor, sälta och visuellt överdåd tar sig den välrenommerade regissören och skådespelaren Maïwenn an den osannolika kärlekshistorien mellan en kvinna av folket och kung Louis XV:e av Frankrike. I rollen som dekadent fransk kung ser vi Johnny Depp.

16.30
Lumi, Aurora kultur & kongress

Arctic Horror x 2

Unborn Biru

Regi: Elin Marakatt
Land: Norge
Språk: Nordsamiska
Textning: Engelska
Längd: 19 min

En gravid fattig kvinna gör sitt livs misstag i ren desperation när hon stjäl från en gammal död samisk kvinna. Hon får en förbannelse över sig som gör livet till ett helvete för henne och hennes älskade.

Den prisade korta skräckfilmen Unborn Biru, med regi av Elin Marakatt från Karesuando och med Sofia Jannok i en av huvudrollerna, hade sin världspremiär på Sundance Film Festival i USA. Filmen är en del av projektet Arctic Chills, en serie skräckhistorier från det arktiska området.

Filmens regissör finns på plats och deltar i en Q&A efter visningen.

Roots of Evil

Regi: Cindy Stenberg

Ett visuellt dramatiskt mysterium/skräckfilm om en ung man förblindad av skuld, som står inför sin egen dödlighet för att rätta till saker och ting. Regissören Cindy Stenberg som också har skrivit filmens manus är född i Kiruna och bosatt i Umeå.

Filmens regissör finns på plats och deltar i en Q&A efter visningen.

18.30
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Talk to me

Regi: Danny Philippou, Michael Philippou

Australisk skräck. Ett kompisgäng har listat ut hur man frammanar de döda med hjälp av en balsamerad hand. Adrenalinkicken varje gång de lyckas blir snabbt beroendeframkallande…

20.45
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Kyssen


Regi: Bille August

Romantisk dramafilm. Årets största danska biosuccé.
En kyss får central och avgörande betydelse i danska mästerregissören Bille Augusts drama om en ung man som snärjer in sig själv i en härva av löften, lögner och moraliska skyldigheter. “Kyssen” bygger på boken ”Hjärtats oro” skriven av Stefan Zweigs och utspelar sig i Danmark, 1913, strax före första världskriget. Här möter vi Anton, en ung man som går på officersskola. En kväll blir han bjuden till en bal där han träffar Edith, baronens dotter. Anton råkar utsätta Edith för en pinsam situation när han bjuder upp henne till dans. Efter händelsen känner han skam och en skyldighet att fortsätta träffa henne. Det är en film som reflekterar över våra livsval och prioriteringar, och hur fördomar påverkar hjärtats val.

21.00
Lumi, Aurora kultur & kongress

DOM


Regi: Daniel Lehmussaari

En postapokalyptisk zombiefilm från Gällivare.