Arctic Light Filmfestival 2023

Välkommen till den 33:e upplagan av Arctic Light Filmfestival – i år en del av Kultura Kiruna

Arctic Light Filmfestival, Sveriges nordligaste filmfestival, har ett gott renommé både nationellt och internationellt. Festivalen som har prisats med bland annat PR-tuppen på Guldbaggegalan och LKAB:s kulturstipendium är en viktig del i att Kiruna är en stark filmstad med många filminspelningar på orten. Nu gör filmfestivalen en nysatsning tillsammans med Kultura Kiruna och bjuder på ett spännande program!

Arctic Light Filmfestival pågår 17–21 november på Aurora kultur & kongress. Mer information om filmerna och biljettförsäljning finns på www.bio.se

Program söndag 19 november

13.00 
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Titina

Matiné. Regi: Kajsa Næss

En nästan alldeles sann historia om den lilla terriern Titina som erövrade Nordpolen. Ett polaräventyr för hela familjen. Världens mest kända upptäcktsresande, den norska superstjärnan Roald Amundsen ger sig iväg i ett luftskepp för att erövra Nordpolen. Med sig har han Umberto Nobile, som har byggt skeppet som i sin tur inte åker någonstans utan sin älskade lilla hund Titina. Resan blir en succé, men leder till en dispyt om vem av de två männen som ska få äran av upptäckten. Men är det någon av dem – eller är det kanske egentligen Titina?

13.30
Lumi, Aurora kultur & kongress

Eye on Sápmi: tre kortfilmer i ett!

Sire och den sista sommaren

Regi: Liselotte Wajstedt

Någonstans i fjällvärlden, 1916 följer vi Sire Marainen. Sire är 35 år och gravid då hon får giftstruma. Vi är med och får se hur stor den lilla världen kan vara. Hur rik den är på känslor, ljud, lukter och minnen. För att hantera sin situation måste Sire fokusera på de små detaljerna. Sire påminner oss om livet, inte om döden.

Radji

Regi: Georg Götmark, John Erling Utsi

Simon Marainen och Beatrice Fløystad och deras tre barn är en del av en samisk gemenskap av renskötare, som traditionellt alltid har rört sig fritt över norra Skandinavien, efter den naturliga förflyttningen av sina hjordar. Här följer vi dem i en film om naturens skönhet och brutalitet, om nationella identiteter, politisk byråkrati och det skandinaviska koloniala arvet, som återspeglas i ett pågående rättsfall mot den norska staten som kommer att avgöra framtiden för renskötarna från Saarivuoma sameby.

Eadni

Regi: Liselotte Wajstedt

En film om människors förhållande till naturen.
När regissörens moster berättar om när skogsväsendet Háldi lurade ut henne i skogen, som barn, berättar hon det med lika mycket säkerhet som att du och jag sitter här. Háldi är en del av sin skog – ibland tar hon formen av ett träd, eller blir en del av mossan. Barnen hon lockar med sig blir en del av naturens fauna. Háldi är en del av det ekologiska systemet, som vi alla är.

15.30
Lumi, Aurora kultur & kongress

12 toppar


Regi: Jimmy Sundin

Vännerna Jimmy, Tobias och Björn har bestämt sig för att göra en vinterbestigning av Sveriges tolv 2000-meterstoppar. De tänker göra allt för egen maskin under en och samma expedition. Det kommer bli en utmaning utöver det vanliga som kräver rigorös planering och träning på elitnivå samtidigt som de försöker få livspusslet med familj och jobb att gå ihop. Ingen av dem är professionella äventyrare, de är bara tre vänner som vill göra ett äventyr i Sveriges mest exponerade och dramatiska natur. De har bara tre veckor på sig att genomföra resan innan de måste komma hem igen.

16.00
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Jordens sång

Regi: Margreth Olin

Med sitt hemland Norges svindlande vackra bergslandskap som sin monumentala bakgrund ger sig Margreth Olin ut på en existentiell resa med sina egna åldrande föräldrar som mänsklig måttstock ute i de vidsträckta vidderna. Här har deras familj alltid levt sida vid sida med naturen, även när jordens urkrafter har visat sin mest skoningslösa sida. Men inte ens det hårdaste berget är oföränderligt – och absolut inte i tider som vår. Årets filmiska naturupplevelse om livet, döden, naturen och om att helt enkelt vara närvarande i världen. Det blir inte mycket större än Jordens sång.

18.00
Kaamos, Aurora kultur & kongress

En sista kväll för Folkets hus

Regi: André Larsson Flyborg
Land: Sverige
Längd: 48 min

En dokumentär om stadsflytten och Folkets Hus. Vilka platser skapas för kultur när man har chansen att bygga ett helt nytt samhälle? Det frågar vi oss i mötet med delar av Kirunas ideella kulturliv mitt under stadsomvandlingen. Vi följer kampen för att behålla öppna kultur- och mötesplatser och undersöker vad som väntar för Kirunas kulturutövande medborgare i nya centrum.

Regissören finns på plats.

18.30
Lumi, Aurora kultur & kongress

Past Lives

Regi: Celine Song
Land: Sverige
Språk: Engelska, koreanska
Textning: Svenska
Åldersgräns: Barntillåten
Längd: 106 minuter


En film om barndomsförälskelse och uppbrott. Om ett förhållande som inte blev av. Och vad som händer när de återser varandra många år senare. Na Young lämnar Seoul med sin familj och flyttar till Kanada. Bakom sig lämnar hon allt. Hon byter till och med namn till Nora, för att bättre passa in. Men hon glömmer inte sin barndomsvän Hae Sung. Tolv år senare får de kontakt igen via internet. En film om konsekvenserna av val och beslut som aldrig togs. Om kärlekens komplexitet och längtan efter den egna kulturen och språket. Oscarstippade Past Lives anses vara en av de starkaste filmerna om kärlek som gjorts.

20.00
Kaamos, Aurora kultur & kongress

De ostyriga

Regi: Malou Reymann

Året är 1931 och Köpenhamn bubblar av förändringens vindar när jazzmusiken sveper genom Europa. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm, men hennes ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen. Hon ses som vild och oregerlig och tvångsplaceras på kvinnoanstalt på ön Sprogø. Maren bildar snart ett oskiljaktigt band med Sørine, och tillsammans börjar de göra uppror – med långtgående konsekvenser. Ett storslaget drama om ett av de mörkaste avsnitten av vår samtidshistoria.

20.45
Lumi, Aurora kultur & kongress

And the King said, what a fantastic machine


Regi: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
Land: Sverige
Språk: Engelska, svenska
Textning: Svenska
Åldersgräns: från 15 år
Längd: 89 min

Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Hur har vi valt att hantera denna makt? Och vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild? And the king said, what a FANTASTIC MACHINE skildrar hur människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende. Från de första fotografierna på 1800-talet till den digitala flodvåg av innehåll som sköljer över oss i sociala medier – idag en algoritmstyrd miljardindustri.