Arctic Light Filmfestival 2023

Välkommen till den 33:e upplagan av Arctic Light Filmfestival – i år en del av Kultura Kiruna

Arctic Light Filmfestival, Sveriges nordligaste filmfestival, har ett gott renommé både nationellt och internationellt. Festivalen som har prisats med bland annat PR-tuppen på Guldbaggegalan och LKAB:s kulturstipendium är en viktig del i att Kiruna är en stark filmstad med många filminspelningar på orten. Nu gör filmfestivalen en nysatsning tillsammans med Kultura Kiruna och bjuder på ett spännande program!

Arctic Light Filmfestival pågår 17–21 november på Aurora kultur & kongress. Mer information om filmerna och biljettförsäljning finns på www.bio.se

Program måndag 20 november

18.00 
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Sound of freedom

Regi: Alejandro Monteverde

En enastående och sann historia om en amerikansk agent som sätter sitt liv på spel för att krossa traffickingligor. Men det svåraste är inte att sätta dit ligorna, det svåraste är att finna och rädda deras unga offer.

18.30
Lumi, Aurora kultur & kongress

Motståndaren

Regi: Milad Alami
Land: Sverige
Språk: Farsi, svenska
Textning: Svenska, engelska
Åldersgräns: Tillåten från 11 år
Längd: 119 minuter

Iman flyr Iran, med sin familj. I bagaget följer en mörk familjehemlighet med. Väl i Sverige hamnar han först på ett asylboende. Han gör sitt bästa för att skapa en trygg plats för sin fru och sina döttrar. Det är mycket i det nya landet som går emot hans uppfostran, om vad det är som gör en man. Svårigheten med intimitet och det våld som tidigare styrt hans vardag påverkar relationen till frun. I Iran var han en hyllad brottare. Här är motståndaren osynlig, svår att greppa och nästan omöjlig att besegra. Motståndaren är delvis inspelad i Kiruna och är Sveriges Oscarsbidrag 2023.