Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Arctic Light Filmfestival 2023

Välkommen till den 33:e upplagan av Arctic Light Filmfestival – i år en del av Kultura Kiruna

Arctic Light Filmfestival, Sveriges nordligaste filmfestival, har ett gott renommé både nationellt och internationellt. Festivalen som har prisats med bland annat PR-tuppen på Guldbaggegalan och LKAB:s kulturstipendium är en viktig del i att Kiruna är en stark filmstad med många filminspelningar på orten. Nu gör filmfestivalen en nysatsning tillsammans med Kultura Kiruna och bjuder på ett spännande program!

Arctic Light Filmfestival pågår 17–21 november på Aurora kultur & kongress. Mer information om filmerna och biljettförsäljning finns på www.bio.se

Program fredag 17 november

18.00 
Lumi, Aurora kultur & kongress

Project Wolf Hunting

Regi: Hongsun Kim

Koreansk action. En fångtransport från Filippinerna till Sydkorea blir till helvetet på jorden när något ondskefullt släpps lös i samband med ett våldsamt flyktförsök.

18.30
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Paradiset Brinner – invigningsfilm!


Regi: Mika Gustafson
Land: Sverige
Språk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 11 år
Längd: 107 minuter

Tre systrar, 7 till 15 år, lever ensamma. Mamman försvinner i perioder och det mesta av vardagslivet får systrarna lösa själva. När soc kräver ett familjemöte har den äldsta systern Laura en vecka på sig att hitta någon som kan spela mamman. I sitt sökande efter en låtsasmamma inleder Laura en relation med 35-åriga Hannah. Någonting som inte bara förändrar Laura, utan även situationen för systrarna. Hjärtskärande, vilt och vackert om en anarkistisk syskontrio.

20.45
Kaamos, Aurora kultur & kongress

Skogshuggarens saga


Regi: Mikko Myllylahti

Finsk komedi. Under loppet av några dagar förstör en rad händelser successivt skogshuggarens Pepes idylliska liv. Men Pepe verkar vara tillfreds med allting. Som om han vet något om livet som ingen annan vet.

21.00
Lumi, Aurora kultur & kongress
Fri entré

Höjdmeter presenterar vinterns stora skid- och snowboardfilm: Chronoception

Regi: Guillaume Broust
Producent: Picture
Medverkande: Thomas DELFINO, Léa KLAUE, Aurélien LARDY, Hélias MILLERIOUX, Jean-Yves FREDRIKSEN
Kameraman: Guillaume BROUST, Pierre FRECHOU
Fotograf: Jérémy BERNARD

Det finns tusen sätt att berätta en historia. Den här följer ett annorlunda sätt att uppleva tid, ett som guidar våra huvudpersoner under hela den tjugotvå dagar långa expeditionen i bergen i Kirgizistan. Thomas Delfino, Léa Klaue och Aurélien Lardy följer i fotspåren av landets nomadfolk och den antika sidenvägen, och ger sig ut på ett äventyr till en av de mest avlägsna och fortfarande outforskade platserna i Asien: Kokshaal-Too-bergen.

Filmen presenteras i samarbete med Höjdmeter, Picture och Arctic Light Filmfestival.