Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Dansföreställning: Myonspin

Stadshuset Kristallen
Torsdag 23/11 kl. 18.00–18.30
Entré 150 kr

Biljettbokning sker via e-post eller telefon till:
kiruna.riksteater.kulturforening@telia.com eller 0722-43 38 30

Myonspin – fem dansare i ett unikt rum

Kiruna stadshus Kristallen blir spelplats för ett unikt dansverk om partikelfysik.

Myonspin är det smått poetiska namnet på dansverket som inspirerats av partiklarna med samma namn – myonernas fysiska egenskaper bildar grund för dansarnas rörelsemönster. En fascinerande upplevelse i gränslandet mellan konst och vetenskap.

Föreställningen med de virvlande myonerna skall upplevas uppifrån, det ger en sugande känsla av ett universum som saknar upp och ner och ständigt expanderar. Stadshuset Kristallen med sin arkitektur med rymd och öppenhet ger verket en perfekt inramning!

Myonspin skapades ursprungligen för Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1999 och fann senare en ny spelplats i Sörgårdsskolan, Mölndal, i samband med att Gun Lund som första kvinnliga koreograf fick Sveriges Teaterkritikers Danspris 2006. I samband med projektet ”Gun Lunds Koreografiska Universum”, som under hela 2023 uppmärksammar koreografens livsgärning, flyttar dansföreställningen in i Kristallen under Kultura Kiruna.

I stadshuset Kristallens fantastiska hall, högt upp under taket, får publiken uppleva myonernas dans i ett nytt perspektiv – såsom man oftast inte får se dans. Fem av landets skickligaste dansare ackompanjerade av elektronisk myonsång och myonljus. 

Föreställningen är ca 20 minuter och passar lika bra för vuxna som skolungdomar.Koreografi: Gun Lund
Dans: Bronja Novak, Fredrika Byman Moberg, Luisa Denward, Torun Odlöw, Åsa Thegerström
Musik: Marie Samuelsson
Ljusdesign: Madeleine Strandberg
Ljus- och ljudteknik: Karin Fredholm


Sagt om Myonspin

“Det är en sällsam, kongenial plats för Gun Lunds “Myonspin” som jag såg för sju år sedan på en liknande plats på KTH i Stockholm. Resultatet är fortfarande lika spännande. De fem dansarna rör sig i botten av ljusgården; publiken blickar ned mot dem ovanifrån. Det är skönt, det är tankeväckande, det är skoj.”

Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter


Om koreografen Gun Lund

Gun Lund har gjort en rad projekt som förenar konst och vetenskap, bland annat vid astronomiska institutionen vid Uppsala universitet och vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Hon har medverkat i SciArt i New York och föreläser återkommande för studenter på Chalmers arkitekturutbildning. Själv har hon en Mastersutbildning i Art & Technology vid Chalmers. Arbetet görs tillsammans med Lars Persson som är medicinare och i hög grad bidrar till den vetenskapliga fördjupningen av verken.