Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Kiruna Konstgille: Föreläsning med Jessica Segerberg 

Lumi, Aurora kultur & kongress
Lördag 25/11 kl. 11.00
Entré: 95 kr

Kiruna Konstgille presenterar: Föreläsning med fotografen Jessica Segerberg om utställningen Nyköping till Norrbotten

Utställningen Nyköping till Norrbotten grundar sig i en 195 mil lång cykelresa. Fotografen och konstnären Jessica Segerberg cyklade från den stad hon vuxit upp i Sörmland, till den by i Tornedalen där hennes släkt härstammar ifrån – som hon inte vetat något om. Genom fotografier, text och flätade cykelslangar försöker utställningen att återknyta till brustna rötter.

I föreläsningen berättar Jessica Segerberg om när hon cyklade norrut för att hitta byn hennes släkt kommer ifrån. Det är en historia om nutid och dåtid. Om kopplingar som klippts, språk som runnit av, en begravning som aldrig blev och ett barndomshem som råkar stå kvar. Genom porträtt hon tagit på människor längs vägen, arkivbilder från familjealbum och poetiska texter ställer hon sig frågan var en människa hör hemma och om rotlöshet går i arv.

Utställningen Nyköping till Norrbotten arrangeras av Kiruna Konstgille och pågår till och med onsdag 29 november i Kiruna Konsthall, Aurora kultur & kongress.

Jessica Segerberg

“Det är detaljerna som fastnar i mig. Blickar mellan systrar, ljuset från sidan i Lottas hår. Trappsteget som slitits ned på snedden vid sista steget. Som att man kan se rörelsen av en människa fast den inte är där. Men det är i stämningen det händer. Jag försöker skapa ett rum, en ton, en atmosfär där saker kan få uppstå på ett äkta vis. Där en människa kan få agera ut det den bär inom sig.  

Att hålla föreläsningar och workshops får mig att ha flera perspektiv samtidigt. Den analytiska och den skapande. Den inkännande och den inspirerande. Det blir en organisk rörelse framåt där jag konstant lär mig från båda håll. Det både stimulerar mitt eget skapande och förändrar det.”

https://www.jessicasegerberg.com/