Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Konsert: En kväll för meänkieli

Kaamos, Aurora kultur & kongress
Fredag 24/11 kl. 19.00–21.00
Entré: 395 kr

Ilta meänkielen puolesta – En konsert för dig som älskar Tornedalen, meänkieli och skön musik!

I konserten En kväll för meänkieli framför folkkära artister med anknytning till Tornedalen egna kompositioner och kända melodier översatta till meänkieli. Välkomna till en njutbar afton!

Medverkande artister

Fredrik Hangasjärvi Orkester

Fredrik är riksspelman, dragspelare och kompositör och har spelat i många olika sammanhang i Tornedalen. Där känner många honom från bandet Raj Raj, och som en i orkestern Tuli Palo. Fredrik medverkar i En kväll för meänkieli med sitt sjumannaband band Fredrik Hangasjärvi Orkester som består av musiker med gedigen bakgrund inom olika genrer – allt från blues, rock, jazz och pop till folkmusik – samt sångerskan Sanna Kalla från ”The Magnettes”.

Klara Pasma

Klara Pasma är en singer-songwriter från Pajala vars glesbygdsromantiska texter ofta har en koppling till Tornedalen. Klara Pasma har tolkat Mikael Wiehes “En sång till modet” på meänkieli på Skansens nationaldagskonsert i SVT och med singlar som “Pikku Piika” och “Stockholm” har hon varit Veckans färsking i P4 Norrbotten. Med sin musik lyfter Klara Pasma det som är fint med vårt liv här i norr.

Gammarn

Gammarn är en trio som publiken känner igen från bandet Tullamore Dew, där Max Zackrisson, Jan Johansson & Jan Ejeklint står för musiken. Gammarn spelar folkmusik, ibland irländsk och ibland med texter på svenska och meänkieli. Under Kultura Kiruna förgyller de kvällen med sin spelglädje!

Maria Pekkari

Äiti” med Maria Pekkari har spelats flitigt i Meänraatio under hösten. Den omtyckta sången som ursprungligen skrevs av Maja Francis, och senare tolkades av Albin Lee Meldau, har översatts till meänkieli av den tornedalska musikern Hasse Alatalo. Maria Pekkari, som är född och uppvuxen i Tärendö och till vardags arbetar som kyrkomusiker i Råneå, skriver även egna låtar och tonsätter andras texter. Maria är uppvuxen med mäenkieli runt omkring sig och ser modersmålet som en fundamental del av sin identitet även om hon inte talar språket flytande. Hon ser fram emot att framföra ”Äiti” på Kultura Kirunas scen.

Glesbygdsdivan Carina Henriksson & Roger Norén

Carina Henriksson, Glesbygdsdivan, är en genrefri operasångerska med rötterna i den tornedalska folkmusiken. Hennes musik och repertoar rör sig ofta i en gränslös mix mellan genrer, språk och världar. Carina är dubbel minoritet med den ena foten i den tornedalska kulturen och den andra i den samiska traditionen. Just nu är hon aktuell i SVT:s dokumentärserie “Vildmarksdivan” som i tre avsnitt speglar hennes kulturgärning. I konserten En kväll för meänkieli ackompanjeras Carina Henriksson av Roger Norén på piano.

Konserten En kväll för meänkieli är ett kulturprojekt för att stärka minoritetsspråket meänkieli. Projektet är delfinansierat av Svenska Kväner-Lantalaiset, ISOF och Kiruna kommun.