Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

LIOS – Vera Vinter & Hanna Ekström

Foto: LFA Film

Lumi, Aurora kultur & kongress
Onsdag 22/11 kl. 18.00–19.15
Entré: 295 kr

När violinisten Hanna Ekström från Dalarna och artisten Vera Vinter från Norrbotten teamar upp blir resultatet experimentella ljudlandskap djupt rotade i naturen. Deras första gemensamma album LIOS (ljus på Kalixmål) är en hyllning till kulturarv, språk och människan. Med texter på Kalixmål – som endast talas av ett fåtal personer i Kalix älvdal i Norrbotten – och ett ljudlandskap baserat på fiol, gitarr, loop-pedaler och live-elektronik utlovas en musikföreställning som får dig att känna jordens urkraft. Arrangemangen för tankarna till Kate Bushs och Björks sätt att integrera naturen i sin musik.

Vera Vinter är artisten från Stora Lappträsk i Norrbotten som av recensenter beskrivits som “en sann berättare”. Hon debuterade med albumet Idyll 2012 och har sedan dess skapat fyra fullängdsalbum med texter på svenska och dialekt. Hon har turnerat flitigt, både solo och tillsammans med andra artister som Emil Jensen, Petra Marklund, Bo Kaspers Orkester m.fl.

Hanna Ekström är frilansande violinist, låtskrivare och producent från Vikmanshyttan i Dalarna. Hon har arbetat som musiker sedan 2009 och har spelat live och i studio med de flesta av Sveriges artister, bland annat First Aid Kit, Miriam Bryant, Håkan Hellström m.fl.