Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Talkshow: Norrbotten Berättar

Dálvi, Aurora kultur & kongress

Lördag 25/11 kl. 20.00–22.00

Entré: 395 kr

Succén från Kultura 22 är tillbaka! Kända kulturpersonligheter från Norrbotten möts i ett samtal inför publik i talkshow-format – tänk Skavlan möter Babel. I årets upplaga får publiken möta tre framgångsrika norrbottningar och följa med på deras resa från Norrbottens län till södra Sverige och sedan vidare ut i världen. Talkshowen leds av kulturskribenten Mattias Timander. 

Under kvällen delar Sparbanken Nord ut sitt litteraturpris.

I biljettpriset ingår konsert med Ellen Sundberg & Malmfältens Rocklubb som följer efter talkshowen, kl. 22.00–23.00.

Panel för Norrbotten Berättar

Marie Lundström, född 1967 i Gällivare och uppvuxen i Piteå, är journalist på Sveriges Radio och leder litteraturprogrammet Lundströms Bokradio i P1. Efter många år som älskad radioröst debuterade Marie Lundström 2020 som romanförfattare. Hennes andra och senaste bok Alla måste söderut (2023) är en varm, vemodig och träffsäker skildring av norrbottningens slitning mellan hemvisten i norr och storstan i söder.

Britta Marakatt-Labba, född 1951, är en svensk-samisk textilkonstnär från Idivuoma, nu bosatt i Övre Soppero. Hon anses vara en av Sveriges största samtidskonstnärer och har blivit uppmärksammad internationellt för sina broderade samiska landskapsbilder med poetiskt och politiskt innehåll. Britta arbetar med textil, akvarell, grafik, illustrationer, kostymer och scenografi. Hon är också aktuell med dokumentärfilmen Historjá – Stygn för Sápmi (2022) som har prisats med två guldbaggar.

Erik Niva, född 1978, är uppvuxen i Malmberget och bosatt i Stockholm. Erik är en flerfaldigt prisbelönad sportjournalist och författare som med knarrig röst använder fotbollen för att förklara världen. Erik har skrivit flera böcker och driver en av Sveriges största podcasts – When We Were Kings. 2020 vann han Kristallen som årets tv-personlighet.

Mattias Timander – moderator – är född 1998 i Kiruna med rötterna i Tornedalen. Mattias har hunnit med att vara barnskådespelare och den yngste kommunfullmäktiges ordförande i Sveriges historia. Han bor nu i Stockholm och arbetar som innehållsproducent på Bonnierförlagen samt som återkommande gästkrönikör i Sveriges Radio P1:s Tankar för dagen.

Ellen Sundberg & Malmfältens Rockklubb

Kvällens musikaliska gäster är grammisnominerade Ellen Sundberg tillsammans med band, där stommen utgörs av Malmfältens Rockklubb. Ellen Sundberg reste till Kiruna för att spela in sin nya skiva tillsammans med Malmfältens Rockklubb. Resultatet är albumet “Vita Gäss” som är Ellens första med egna sånger på sitt eget språk. På ”Vita Gäss” har Ellen hittat sin egen röst. En ton och ett tilltal som resonerar av samma trovärdighet som skivorna med Kjell Höglunds och Bodil Malmstens texter. Men här är det hennes egen själ som är klangbotten. Ljudet av Ellen.

Ellen Sundberg är född och uppvuxen på den jämtländska landsbygden. En hänfördhet inför naturens skönhet, skörhet och mystik ljuder genom sångerna. Hon sjunger under natthimlen, vid strandkanten och längs med inlandsvägen. I texterna ser hon vita gäss över sjön, cyklar hem under midnattssolen och somnar till fjälls.