Arctic Light Film Festival till Kultura Kiruna ”Man behöver göra mer än att bara visa film”

En riktig långkörare stoppar man inte så lätt. Arctic Light Film Festival överlevde DVD:n, piratsajterna, streaming och pandemin, och är nu inne på sitt 33:e år. Årets festival är sammanslagen med höstens stora händelse i stan – Kultura Kiruna.

Vad är kulturdagar utan film? Ungefär så resonerade Roger Bergström, projektledare för Arctic Light Film Festival, och Kultura Kirunas motsvarighet Björn Pettersson-Thuuri.

– Vi såg väl att vi kompletterade varandra. En win-win för både oss och Kirunaborna, säger Roger Bergström.

Vart ska man bege sig för att njuta film denna gång?

– Vi kommer att köra årets filmfestival mellan den 17–21 november i Dálvi och Lumi på Aurora kultur och kongress. Dom motsvarar Prisma och Spektrum i gamla Folkets Hus. Biljetter köper man separat för varje film i den manuella biljettkassan på Aurora men vi tittar på om vi även ska ha digital biljettförsäljning i år men det är lite för tidigt att säga ännu.

Blir något annorlunda i år?

– Det blir fler filmer än de senaste åren, runt 20–30 titlar i år. Man kan säga att vi hade en lättare variant i fjol än normalt. Hela kulturlivet har ju drabbats av pandemin och sviterna var kännbara så sent som ifjol men nu blir det mer ”etablerat” i ett nytt centrum och nytt kulturhus. Grundplanen för festivalen finns men nu arbetar vi på detaljerna, till exempel att fånga in filmerna vi ska visa, och titlarna kommer vi att kommunicera ut fortlöpande. Något vi utlovar är ett bra filmtema där det blir en mix av både smala filmer och bredare publikfilmer för både unga och gamla.

Hur tänker ni utveckla filmfestivalen?

– Jag tror att den har varit under ständig utveckling. Under 1990-talet var festivalen riktigt stor men sedan kom piratnedladdningen och efter det streamingtjänsterna som slog hårt mot biografer och evenemang. Nu är den vågen ”över” och nästa utmaning blir att göra ett upplevelsepaket av filmvisningen. Kanske ska det bli något utav en mötesplats med cocktailbar, till exempel? Det finns idéer som nu börjar ta form och vi vill bland annat bjuda hit regissörer som får presentera filmerna och möta publiken.

Vad har fått dig att ordna detta i över 30 år?

– Ibland frågar jag mig själv samma sak. Men det är väl kul att göra skillnad? Jag hör många som säger att det är lite trist i Kiruna men om alla bidrog med något så skulle väl hela stan bli bättre att bo och leva i? Det går att göra mycket i Kiruna och inte minst i kulturhuset, vi behöver idéerna och engagemanget.

Nyheter om Arctic Light Film Festial och Kultura Kiruna publiceras fortlöpande här på Kiruna växer. Besök också festivalens webbsida för mer matnyttig information.