Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Copperstone: ”Man behöver nödvändigtvis inte en 5-årig universitetsutbildning för en intressant karriär”

Tillsammans arbetar medlemmarna i Kiruna växer för hela kommunens intressen. Kiruna ska inte bara vara en plats där man arbetar utan också en kul stad att bo i. Copperstone, som ska återöppna Viscaria koppargruva, är en av våra engagerade medlemmar och faktiskt också initiativtagaren till föreningen.

Gruvveteranen Anna Tyni rekryterades till Copperstone hösten 2020 efter några år hos BDX och dessförinnan över två decennier hos LKAB. Som Kirunabo uppskattar hon stadens lugn och trygghet men ställer sig frågande till varför varken BB eller akutkirurgi finns i kommunen.

Copperstone initierade Kiruna växer. Varför valde ni att göra det?
– Vi förstår att vi måste utveckla Kiruna tillsammans, det ligger i både kommunens och näringslivets intresse att kommunen blir mer attraktiv att leva och arbeta i. Bostadsbristen är en prioriterad fråga eftersom det idag är en svår nöt att knäcka. Vi på Copperstone rekryterar nya medarbetare över hela landet och utanför Sveriges gränser. Idag har vi tolv nationer representerade hos oss på dryga 30 anställda.

Har ni lyckats ordna boende till de nya medarbetarna?
– När dom börjat arbeta hos oss och därmed också betalar skatt i kommunen så kan vi inte lösa boendet på ett hållbart sätt vilket är ett stort problem. Idag tvingas flera personer dela hus och rum och det är inte värdigt att bo på det sättet under en längre tid. Vi har även försökt få tag i rivningskontrakt för att hjälpa våra anställda men hittills har vi inte fått några napp. Det är bland annat av den här anledningen Kiruna växer är så viktig. Kiruna växer är ett värdefullt verktyg för att tillsammans trycka på för fler bostäder men också skapa ett engagemang för andra satsningar bland Kirunas företagare. Det är på det sättet vi får nya idéer och kan göra verkstad av dom, ensam är inte särskilt stark. Vår styrelseordförande är stockholmare men brinner extremt mycket för Kiruna och dess utveckling. Vi som bolag har ännu inga intäkter eftersom vi inte startat verksamheten än men vi känner ett stort ansvar att bidra med det vi kan till bland annat idrottsföreningar för ungdomsverksamhet.

Du ställer dig frågande till den sjukvård som finns på orten idag, varför?
– Akutkirurgi måste vi verkligen ha med tanke på hur mycket tung industri vi redan har här. Ett BB är också en förutsättning för att kunna locka hit unga människor som står inför att bilda familj. Jag har själv fött tre barn på vårt fantastiskt välfungerande gamla BB i Kiruna och två barn i Gällivare med över en timmes bilresa. Jag har upplevt skillnaden och den här biten känns idag inte trygg.

Finns det andra frågor som du tror är avgörande för att välja Kiruna som bostadsort?
– Varför kan inte vissa ingenjörsutbildningar finnas här? Det skulle ju vara tio minuters bilresa till praktikplatserna för studenter och gärna i kombination med andra utbildningsinriktningar för att få lite bredd. Om universiteten hade satellitutbildningar med tillhörande studentbostäder i Kiruna kommun skulle det bli mycket attraktivare på många sätt. Vi vet ju också att studentstäder får livligare stadskärnor. Detta är något som Kiruna växer skulle kunna verka för men inte endast uppvakta norrländska universitet och högskolor därför det finns många fler. Jag tycker också företag här uppe borde göra gemensam sak för att attrahera framtida medarbetare i stället för att endast konkurrera med varandra, vi behöver hjälpas åt även med rekryteringsfrågan.

Vad kan Copperstone erbjuda sina medarbetare?
– Över lag känns det som att det finns större möjligheter till en intressant karriär här uppe i Kiruna. Man behöver nödvändigtvis inte en 5-årig universitetsutbildning för att få en intressant karriär. Kanske är vi lite mer öppna för olika kompetenser här uppe. Oftast blir resultatet väldigt bra om man ger drivna människor en möjlighet att visa vad de går för.  

Vad tycker du är det bästa med Kiruna?
– Jag skulle nog säga tryggheten och närheten. Trygghet är viktigt men något man kanske inte tänker på och värdesätter. Vi har inte särskilt mycket kriminalitet i Kiruna, man behöver sällan eller aldrig känna sig rädd ute på stan på kvällarna. Det finns hemvändare som valt att flytta tillbaka av just den anledningen och jag tycker det här är någonting vi ska marknadsföra mer. Naturen är dessutom bara runt knuten och vill du ta dig till vår huvudstad så ligger den på 90 minuters avstånd med flyg. Få människor har över tio minuters resa till jobbet och man kan åka hem för att äta lunch eller rasta sin hund. Det finns tid att laga mat efter jobbet och sedan skjutsa barnen till och från fritidsaktiviteter till exempel. Det är svårslaget.