Giron Spring Jam 4 maj – Kirunas långa skidsäsong firas av!

Skippa pimpelturen och kom till backen i stället! Det menar Gustav Rutfors, som tillsammans med Wilmer Tuoremaa och Oliver Movenius, är initiativtagare till Giron Spring Jam. Eventet i Luossabacken är helt nytt men arrangörerna har siktet inställt på ett återkommande event för en bred skara.

Kiruna har en väldigt centralt placerad backe. Det är få städer förunnat. Upprinnelsen till Giron Spring Jam är ett gäng taggade utförsåkares önskan om att, med inspiration från säsongsavslutningen i Riksgränsen, nyttja Luossabackens potential.

– Vi tror absolut att vi kan locka fler till sporten med Giron Spring Jam och det finns faktiskt inte många liknande event. Både utövare och nyfikna kommer få möjlighet att träffas. Vi utlovar ett proffsigt upplägg där vi för samman skidvärlden med världsåkare och lokala talanger som avslutning på Kirunas väldigt långa säsong, säger Gustav Rutfors.

Tävlande är bland annat freeski-eliten Martin Nordqvist, Oscar Wester, Oliwer Magnusson, Erik Jonsson, Isak Davidsson, Oliver Movenius, och amerikanen Hunter Hendersson. Men lokala talanger kommer också att vara med för att utmana. Snowboard- och skidföreningen RISK:s egna åkare Adam Ylivainio är en av de ungefär tio lokala talanger som har anmält sig till tävlingen. Preliminärt går eventet av stapeln den 4 maj klockan 11.00 med ett uppehåll och försäljning av hamburgare, dryck och fika. Därefter blir det dags för finalen. Giron Spring Jam kommer även gästas av snöskoteråterförsäljare och det kommer också finnas tillfälle för autografskrivning av åkarna.

– Oavsett om man idag är intresserad av alpint eller inte så kommer det att bli ett trevligt evenemang för alla.

Giron Spring Jam är ett så kallat big air-event, en hopptävling, och domarna är Max Hagberg och Joel Åberg. Föreningen bakom eventet, med samma namn, bildades år 2024.

– Det finns potential till att göra Giron Spring Jam till en av Sveriges största big air-tävlingar. Vi hoppas på att så många som möjligt väljer att komma dit, säger Gustav Rutfors.

Datum: Lördag 4 maj
Tid: 11.00–16.00
Plats: Luossabacken, Kiruna
Fri entré

Oliwer Magnusson och Oscar Wester. Foto: Daniel Bernstål