Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

”Hela staden kommer att leva upp under Kultura Kiruna”

Dammet efter Kirunafestivalen har lagt sig. Kiruna växer med musikveteranen Björn Pettersson Thuuri i spetsen laddar om inför nästa stora kulturhändelse i november! 

Kultura satte färg på fyra grå novemberdagar i Kiruna förra året. Musik, dans, litteratur och film var några av programpunkterna tillsammans med stora publiknamn som Daniel Adams-Ray och Hampus Hedström. Med en ännu större bredd och fler dagar är arrangemanget tillbaka i höst under ett nytt namn: Kultura Kiruna, som pågår den 17–26 november.

­– Man kan säga att förra året var en testkörning. I år kör vi skarpt, säger Björn Pettersson Thuuri, projektledare.

Finns det något ni tar med er från Kirunafestivalen?
­– Jag är nog lite arbetsskadad så jag tittar på olika saker som kanske inte en ”klassisk” festivalbesökare tittar på. Men stämningen och glädjen som Kirunafestivalen ger besökarna är något jag och teamet kommer ha med oss och försöka återskapa. Sedan är ju många av dem som kämpar och sliter för Kirunafestivalen också anlitade av Kiruna växer och Kultura Kiruna. De kommer bidra med ovärderlig kompetens och erfarenhet.

Hur uppkom idén till Kultura Kiruna?
– Kiruna växer har som målsättning att göra Kiruna till en mer attraktiv stad och ett förslag från föreningens styrelse var att anordna ett kulturarrangemang. Sedan gällde det att få hela apparaten att fungera inom en väldigt kort tid, så förra årets Kultura blev ett mindre event än vad årets upplaga kommer att bli, man kan kalla den första upplagan för ett test, i år har vi utökat programmet rejält och kör Kultura Kiruna i tio dagar. Vi har samarbete med bland andra Ungdomens Hus, stadsbiblioteket, Skidtestardagarna och inte minst Arctic Light Filmfestival som i år kommer att ingå i Kultura Kiruna.

Var anordnas Kultura Kiruna?
– Arrangemang kommer att finnas på flera olika platser. Tanken är att hela Kiruna ska leva upp och man ska känna lite överallt i staden att Kirunas egen kulturfestival är i gång. Platserna där det kommer att hända mest är på Aurora kultur & kongress och i Luossabacken. Har man idéer att bidra med så är man också välkommen.

Vad händer just nu?
– Vi börjar kommunicera programmet inom kort. Vi har planerat för Kultura Kiruna sedan januari och hållit dialoger med olika aktörer. Nästa vecka börjar vi till exempel att kika på ungdomsprogrammet och hur man kan baka in videospelskulturen. Den är riktigt het i Sverige och vi vet att ungdomar är väldigt intresserade av just spel och inte minst sociala medier. Så vad är egentligen bättre än att prata med ungdomarna själva? Youtubern Hampus Hedström var väldigt uppskattad i fjol.

Många av dem som arbetat med event av denna storlek är bekanta med arbetsbelastningen. Vad är det som motiverar dig att arbeta som projektledare?
– Det är glädjen och stämningen från ett lyckat arrangemang som gör att man arbetar vidare och skapar nytt. Känslan av att ha varit en del av något som fått mycket uppskattning, såsom Kultura i fjol, är svårslaget.

Många ser fram emot artisterna. Kan du avslöja något namn redan nu?
– Nej, inte riktigt ännu. Inom kort kommer vi att droppa det första artistnamnet så håll ögonen öppna!