Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Höjdmeter och Kultura Kiruna inviger vintersäsongen med Svenska Fjällpremiären

Johan Andersson har sedan 2012 tillsammans med delägaren Marcus Lygnersjö drivit butiken Höjdmeter i Kiruna med inriktning på toppturer och friåkning på vintern och trailrunning och cykel på sommaren. Sedan starten har Höjdmeter kickstartat vintersäsongen med sin testarhelg för skidor och bräda, och så sker även i år, den 17–19 november. Det som är nytt är att helgen växer och blir en del av det större arrangemanget Svenska Fjällpremiären som anordnas under Kultura Kiruna.Berätta om Svenska Fjällpremiären.
– Namnet låter ju så klart ”stort” och det passar eftersom vi har satt ihop ett stort och härligt program som innehåller mycket mer än bara utrustning och åkning, även om det fortfarande är kärnan i arrangemanget. Att vi längst i norr är först i Sverige med att inviga fjällsäsongen är ju naturligt och något vi vill uppmärksamma med en härlig fest, säger Johan Andersson, delägare till Höjdmeter.

Vad har Kiruna för unika egenskaper som skiddestination?
– Det jag personligen gillar med Kiruna är att det inte är så tillrättalagt och exploaterat. I Kirunafjällen finns åkning för alla smaker i en storslagen natur. Vi har fantastisk offpist men också härlig åkning för hela familjen under en väldigt lång säsong.

Hur ser programmet ut i år?
– Vi tjuvstartar med pre-ski i Höjdmeters butik på kvällen den 17 november. Då kommer bland annat Patagonia att vara på plats för att reparera kläder kostnadsfritt. Kanske har du ett par byxor som det gått hål i? Eller en dunjacka med en liten reva? Vi kör också skidmingel i butiken, och ett kul livemusik-quiz med Anders Karkea. Lördag och söndag den 18–19 november är det stor testarhelg i Luossabacken med besök av ledande leverantörer av bland annat skidor, pjäxor och snowboards. Salomon, K2 och Atomic är några av dem som kommer att vara på plats. Vi hoppas att hela Kiruna kommer till Luossabacken och testar utrustning och njuter av skön åkning. Det är ett ypperligt tillfälle även för nybörjare att prova på utförsåkning. Liftkortet är gratis!

Vad händer mer under Svenska Fjällpremiären?
– Det händer massor! Bland annat en föreställning i Luossabacken där ungdomar från Riksgränsens snowboard- och skidklubb (RISK) framför en koreografi av talangfulla Fanny Kivimäki. På lördagen anordnas också världens största kulturvandring – på skidor – från Luossabacken till nya Kiruna centrum. Det blir något helt unikt! Efter åkningen på lördagen anordnar vi på Höjdmeter afterski med god mat och dryck på Spill. Man behöver inte vara utförsåkare för att delta, det blir helt enkelt en härlig helkväll där en av höjdpunkterna är konserten med Movits! på Aurora kultur & kongress. Ett svängigt band som garanterat kommer få Kirunaborna att dansa. Kvällen avslutas med efterfest på Spill.

Vad innebär det att skidfesten blir en del av Kultura Kiruna?
– Vi tror att det kommer att innebära ett rejält lyft. Bland annat Kulturvandringen kommer att vara en riktig höjdare och Fanny Kivimäkis koreografi i backen får man inte missa. Vi tror att programmet kommer ge Kirunaborna väldigt mycket mersmak.

Vad tror du Kiruna behöver för att bli en mer attraktiv stad?
– Just ett sådant här större evenemang som Kultura Kiruna med ett brett utbud där sport och kultur möts. Vi behöver få bort ”arbetsstämpeln” från stan och då behövs aktiviteter som lockar olika målgrupper. Livet måste ju handla om mer än bara arbete, avslutar Johan Andersson.