Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Kiruna får världens största kulturfest

Projektledaren Björn Pettersson Thuuri laddar inför Kultura som under tio dagar i november tar över Kiruna.

Hur kommer Kiruna att märka av Kultura? 
Jag brukar skämtsamt säga att vi arrangerar världens till ytan största kulturfest. Det är lätt att skratta bort, men det finns en sanning i det. Vi vill fylla hela kommunen med kultur och glädje – från Karesuando till Abisko. Alla som vill får vara med!

Vad är annorlunda med årets Kultura gentemot fjolårets?
En stor skillnad är att Kultura nu är tio dagar i stället för fyra. Vi har också lyckats engagera fler starka lokala krafter och ett större nätverk. 

Vad kommer att locka Kirunabor och tillresande besökare till Kultura? 
Jag hoppas att Kirunaborna passar på att ta del av så mycket som möjligt av programmet. Det finns någonting för alla. Det som väcker uppmärksamhet utanför Kiruna är främst våra egna produktioner. De är unika och kan bara upplevas under Kultura.

Vilken respons har ni hittills fått? 
Det är en överväldigande positiv respons lokalt, vilket är jätteroligt. Det börjar även uppmärksammas i övriga Sverige att någonting stort är på gång i Kiruna. En vanlig kommentar är “Oj, vad är det som händer i Kiruna? Det här är ju hur häftigt som helst”. Kultura är ett budskap om att vi vågar satsa och forma vår gemensamma framtid. Det är otroligt viktigt att det kommer positiva nyheter om Kiruna. Det påverkar hur människor utifrån ser på vår stad, och om man kan tänka sig att flytta hit eller inte.

Hur ser programmet ut?
Det består i dagsläget av runt 120 programpunkter. Arctic Light Filmfestival arrangeras under Kulturas vingar och förra årets succé, talkshowen Norrbotten Berättar, återkommer. Tillsammans med Höjdmeter har vi utvecklat skidtestarhelgen till ”Svenska Fjällpremiären” som omfattar massor av spännande saker, från Luossabacken till nya centrum. Kiruna Bokmässa återkommer och vi lanserar ett nytt koncept som heter Kiruna Konst- och föremålsdagar, med fokus på konst- och kulturföremål från övre Norrland. Stan kommer att sjuda av kultur för alla åldrar. Programmet publiceras på Kiruna växers hemsida under september och vecka 45 skickas programmet för Kultura Kiruna ut till alla hushåll.

Hur ska man hinna med allting?
Är man tillräckligt hängiven så hinner man nog se det mesta. Ett tips är att prova på någonting som man känner “det här är nog ingenting för mig”. Chansen är att man blir positivt överraskad och får ett minne för livet.

Vad är den röda tråden i Kultura Kiruna?
Det är att alla som är delaktiga i Kultura jobbar för en positiv utveckling av Kiruna. Jag blir stolt och imponerad när jag ser hur mycket kunskap och driv som finns här hos oss.