Kultura 22 – premiär för ny kulturfestival i Kiruna

Kulturfestivalen Kultura 22 är ett nytt initiativ från Kiruna växer

Kulturfestivalen Kultura 22 är ett nytt initiativ från Kiruna växer och en del i föreningens satsning på ett starkt och levande Kiruna som präglas av livskvalitet, glädje och kultur. Festivalen pågår den 24–27 november i Aurora kultur & kongress i Kirunas nya centrum ochriktar sig till alla åldrar.

Kiruna växer är en ny modell baserad på näringsdriven samhällsutveckling där företagare, kommun och näringsliv samarbetar för att skapa ett mer attraktivt Kiruna. Avsikten är att Kultura 22 ska bli ett återkommande evenemang och tillsammans med andra initiativ bidra till att göra Kiruna till en av Sveriges mest attraktiva kommuner att verka, bo och leva i.

– Kiruna har unika förutsättningar att bli en stad dit människor söker sig för att arbeta och må bra i generationer. Jobben finns här, och fler kommer att skapas, men vi behöver utveckla och bredda utbudet. Kultura 22 är ett exempel på initiativ som visar på styrkan och handlingsförmågan hos Kiruna växer. Vi hoppas att fler aktörer ansluter sig till vårt initiativ, säger föreningens ordförande Jörgen Olsson.

– Kiruna har alltid varit en kulturstad. Nu när vårt nya centrum är invigt och vi har ett fantastiskt kulturhus ser vi chansen att få forma innehållet i vår nya stad och bygga för framtiden. Det är otroligt inspirerande att få vara med och bidra till det arbetet tillsammans med Kiruna växer. Det här är ett av de mest spännande kulturprojekt jag har arbetat med, säger projektledare Björn Pettersson Thuuri.

Kultura 22 anordnas av Kiruna växer i samarbete med Aurora kultur & kongress, Kiruna kommun, Copperstone Resources, LKAB, Region Norrbotten och Sparbanken Nord.

Kultura 22 – urval av programpunkter:

Vindvaka – dansföreställning med samiskt tema skapad av koreografen Virpi Pahkinen, en av Nordens ledande koreografer och solodansare, i samverkan med samiska konstnärer. Tid och plats: torsdag 24 november kl. 19.00, Kaamos, Aurora kultur & kongress.

Norrbotten berättar – talkshow inför livepublik med Norrbottensförfattare och artister. Mattias Timander gästas av deckarförfattaren Anna Kuru från Kiruna, poeten David Väyrynen från Hakkas och romandebutanten Tina Harnesk från Jokkmokk. Under kvällen agerar Samuel Lundströms stråkkvartett husband med Petter Alatalo och Malmfältens nya stjärnskott Alma Augusta som gästartister. Tid och plats: fredag 25 november kl. 19.00, Dálvi, Aurora kultur & kongress.

Karaoke Paradise – Einari Paakkanens hjärtevärmande och knäppa feelgoodfilm, där en älskvärd skara av ensamma själar finner sällskap och tröst framför mikrofonen, visas under festivalen. Filmen som har fått stor uppmärksamhet internationellt handlar om hur karaokekulturen fick fäste där du minst anade det: i vårt notoriskt introverta grannland i öst. Efter filmen bjuder vi upp till karaoke i Kulturbaren Vistas för den som känner sig manad. Regissören Einari Paakkanen kommer att vara på plats och berätta om filmen innan visningen. Filmen presenteras av Arctic Light Filmfestival. Tid och plats: fredag 25 november kl. 21.00, Lumi, Aurora kultur & kongress samt Kulturbaren Vistas.

Bortom nordanvinden – premiär för en unik föreställning med liveband där publiken tas med på en resa genom Kirunas historia ur fotografen Borg Mesch perspektiv. Föreställningen visar en film baserad på Borg Mesch stillbilder med dramatenskådespelaren Staffan Göthe som berättare. Filmmusiken, inspirerad av och sammanvävd med Mesch-fotografierna, är komponerad av Torbjörn Ömalm och framförs live på scenen av en handplockad ensemble. Tid och plats: lördag 26 november kl. 19.00, Kaamos, Aurora kultur & kongress.

Daniel Adams-Ray – konsert med en av de viktigaste gestalterna i formandet av den svenska hiphop-scenen. Låten ”Gubben i lådan” från albumet Svart, vitt och allt däremellan var den mest streamade låten på svenska under hela 10-talet. I juni 2021 släpptes det tredje soloalbumet ”Döda hjärtan kan slå igen” och förra vintern medverkade Daniel Adams-Ray i tv-programmet Så mycket bättre, där hans tolkningar hyllades av såväl deltagare som lyssnare. Efter en bejublad sommarturné knyter Daniel ihop hösten med en konsert i Kiruna under Kultura 22. Tid och plats: lördag 26 november kl. 21.00, Dálvi, Aurora kultur & kongress.

Kulturbaren Vistas i Aurora kultur & kongress är samlingspunkten under festivalen och i Ungdomens hus och stadsbiblioteket anordnas aktiviteter för barn och ungdomar.

Se här för information om program och biljetter.