Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

LTH: ”Det är bara att konstatera – Kiruna behöver växa”

Kiruna behöver få fler invånare och då är engagemanget från det lokala näringslivet avgörande. Det menar Peter Niemi, vd för LTH Traktor, som med en ökad omsättning senaste åren är väl varse om de utmaninga, men också de möjligheter, som finns i kommunen.

– Vi sysselsätter idag 450 personer och har väldigt många uppdrag. Vi tror inte att det kommer minska utan snarare tvärtom.

LTH Traktor är ett maskin- transport- och entreprenadföretag som bildades redan för 30 år sedan. Företagets största verksamheter finns i Kiruna och Svappavaara med en diversifierad kundportfolio inom bland andra gruvbranschen och rymdindustrin. Peter Niemi, mitten i bild, är vd för bolaget sedan fyra år tillbaka.

Vad är det främsta skälet till att LTH Traktor valde att engagera sig i Kiruna växer?

– Företagets ägare har alltid varit måna om att engagera sig i näringsliv och föreningsliv i kommunen. Vi hade många diskussioner i branschen redan innan föreningens grundande om behovet att få till ett större engagemang i näringslivsfrågor. I Kiruna behöver vi fler bostäder och det ligger i allra högsta grad i vårt intresse. Det är bara att konstatera – Kiruna behöver växa och därför är det självklart för LTH Traktor att vara medlem i Kiruna växer.

Märker ni av en större uppslutning i det lokala näringslivet idag?

– Vi har ett riktigt bra driv i föreningen och företagen känner att det är dags att kroka arm. Jag tror inte det är omöjligt att vi innan årets slut har 100 medlemsföretag. LTH Traktor har lagt ut krokar sedan vi själva blev medlemmar och vi känner av att det finns ett stort intresse.

Hur ser ert rekryteringsbehov ut idag?

– Vi har ett ständigt rekryteringsbehov och relativt hög personalomsättning. Det är en stor brist på arbetskraft och det gäller hela Norrbotten men även Västerbotten där det också finns en stor rotation. Den främsta anledningen att vi har en hög personalomsättning är antalet arbetspendlare som kommer från Tornedalen, Luleå, och även Västerbotten. Vi vet att många av dessa kan tänka sig att flytta till Kiruna men bostäder finns ju inte och den frågan är en stark drivkraft till att engagera sig i Kiruna växer.

Är rotationen större idag än för ett par år sedan?

– Ja, rotationen är större och vi tror att den kan kopplas till inflationen och Västerbottens uppsving med många nya arbetstillfällen. Drivmedel är mycket dyrare idag, vilket gör att det är svårt att arbetspendla, och får man då ett jobb närmare sin hemort så väljer nog många också att ta det i stället. Det är naturligt. Tiny homes-projektet som Kiruna växer nu arbetar med är jättespännande. Det kommer inte bli lösningen på hela bostadsproblematiken men en ack så viktig del.

Om vi blickar framåt tio år i tiden, hur ser drömscenariot för Kiruna ut enligt er?

– Om tio år så har vi blivit 7000 fler Kirunabor och vi har lyckats attrahera stabila investerare som vill bygga och förvalta bostäder samt ser potentialen i kommunen. Då har vi skapat betydligt bättre förutsättningar för alla kommuninvånare.

Vad ser ni fram emot mest i år?

– Jag kommer direkt att tänka på Kiruna Kultura. Sådana här arrangemang behövs därför att det sätter Kiruna på kartan och ökar attraktiviteten. Upplägget i år känns ännu bättre än förra året så vi har stora förhoppningar inför november.