Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Medlemsbrevet april 2023

”Det är under vårvintern vi i Kiruna får våra bästa idéer.” Det hörde jag en dag i april för massor med år sedan och visst är det väl något speciellt med vårvintern här uppe.

Det är nu Kiruna visar sig från sin bästa sida, våra energidepåer fylls på, och därför vill jag passa på att be er om hjälp. Vår ”affärsidé” med föreningen Kiruna växer är både enkel och komplex. Vi ska bli 30 000 invånare i kommunen fram till år 2035. Syftet med föreningen är kristallklart men vägen dit är snårig. Och kanske särskilt när vi inte har tak över huvudet till alla som vill flytta hit för att testa på livet i norr …

Därför är jag särskilt glad över att kommunen gick in i projektet om modulhusen. Dessa är 192 minilägenheter om 18 kvadratmeter med diskbänk, sovplats, dusch och toalett, som är öppna för intresseanmälan. De blir tillgängliga nu i april och står placerade nere i nya centrum under en period om minst två år. Ursprungligen var det tillfälliga bostäder för personalen som byggde nya gymnasieskolan. Detta är självklart ingen permanent boendelösning men väl en bra ingång. Kiruna växer har stöttat kommunen i detta och responsen från medlemsföretag och andra blev enorm. Kanske får vi också nya idéer och förslag under Umeå Business Arena 19 april där Kiruna växer kommer att närvara. Det är den allra viktigaste mötesplatsen inom fastighetssektorn. Kan vi hitta fler lösningar likt den med modulhusen? Låt oss slå våra kloka huvuden ihop under året.

Som ni tidigare säkert hört så blev vår Kultura22, festivalen förra hösten, en riktigt uppskattad tillställning och det är med stor tillförsikt vi nu går in i planeringen för kommande kulturfestival. Vi arbetar för att få välkända författare, artister, konstnärer, och skådespelare att gästa oss och bli ambassadörer för varumärket Kiruna. Vi återkommer i den frågan under våren och sommaren innan det återigen är dags. Vi undersöker också möjligheten att samarbeta med långköraren Arctic Film Festival för att få en ännu större bredd. Men innan detta går Kirunafestivalen självklart av stapeln och detta år i nya centrum för första gången. Festivalen har överlevt inte minst på grund av stor uppslutning från det lokala näringslivet. Ta ni också chansen att synas på Kiruna Expo och berätta för besökarna om er verksamhet. Det kan vara just där ni hittar era framtida kollegor bland nyfikna hemvändare, lokalinvånare och tillresta. På kirunafestivalen.nu hittar ni kontaktuppgifter till festivalledningen för bokning av monterplats.

Om ni inte redan fått ett presentationsblad om Kiruna växer i era mejlkorgar så får ni det inom kort. Det innehåller en motivering varför det är viktigt att få in fler företag i föreningen. Jag behöver er hjälp att dela detta. Skicka ut kopior fritt via mejl, dela i sociala medier, och berätta om föreningen och dess syfte. Ju fler vi blir, desto mer kan få gjort.

Vi ses på medlemsmötena och i våra grupperingar. Jag ser fram emot att träffa er alla och diskutera hur Kiruna kan växa!

Med vänliga hälsningar.

Mats Tyni, projektledare