Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

”Starka berättelser finns det alltid en publik för” – Mattias Timander om Kultura Kiruna

När planerna för Kultura22 skissades upp ifjol fick Mattias Timander frågan om att vara med och han var inte sen med att tacka ja. Det är han inte i år heller. Programpunkten Norrbotten Berättar, där Mattias Timander håller i trådarna, är kanske Kirunas svar på Skavlan eller Babel och anordnas under Kultura Kiruna lördagen den 25 november.

Mattias Timander, idag bosatt i Stockholm, var den yngsta i Sveriges kommunfullmäktigehistoria när han som 20-åring klev in för Centerpartiet i Kiruna. Även om Mattias brunnit för samhällsfrågor ända sedan barnsben så slår hans hjärta minst lika hårt för Norrbottens kultur och litteratur.

Norrbotten Berättar blev uppskattat ifjol, hur såg upplägget ut?

– Förra årets talkshowgäster var Tina Harnesk, David Väyrynen och Anna Kuru. Vi bjöd in tre gäster inom det kulturella fältet med anknytning till Norrbotten och det kommer vi att göra i år igen. Det blev en helkväll på Aurora Kultur & Kongress med vin, samtal, men också musik. Jag minns särskilt Petter Alatalos extremt berörande text som var ett så bra exempel på att musik och poesi hänger ihop. Hans egenskrivna musik var så bra lyrik! Innan Kultura22 åkte vi också hem till alla tre gäster och filmade hemma-hos-reportage som var en viktig del i Norrbotten Berättar; att låta gästerna berätta om skapandet i lugn och ro i hemmamiljö. Upplägget var uppskattat och kommer tillbaka i år igen men med nya gäster.

Hur kom du själv att intressera dig för litteratur?

– Ganska tidigt. Vi skulle läsa en bok i skolan, en ”bänkbok”, och jag hittade romanen ”Ensam i Berlin” men läraren lät mig inte läsa den för att den var för tjock! Jag kommer ihåg att jag tjuvläste den ändå och det var vägen in i den stora litterära världen. Allt sedan dess har jag älskat att djupdyka i böcker och tog sedermera kandidatexamen i litteratur.

Har du något boktips för hängmattan i sommar?

– Ja, ”Alla måste söderut” av Marie Lundström. Läser man den så har man en upplevelse färdig inför november när hon gästar oss. Många minns tiden då alla skulle lämna Norrbotten för jobb i Stockholm … Boken handlar om det vilket ju är en kontrast till hur det ser ut idag.

Så Marie Lundström är en av gästerna, kan du avslöja fler?

– Vi har också lyckats spika textilkonstnären Britta Marakatt-Labba. Hon har gett ut boken ”Broderade berättelser” och är en mycket bra berättare. Det finns ett mörker och politisk dimension i hennes verk och jag ser fram emot att hon kommer till vår talkshow. Vi vill nå en bred publik och det kommer fler gäster med olika inriktningar och inte minst fantastiska musikanter.

Unga, och även vuxna, läser allt färre böcker idag. Hur råder man bot på det?

– Man har pratat om romanens död i åtminstone 150 – 200 år och visst är det ett problem att svenska ungdomar läser mindre idag. Men starka berättelser finns det alltid en publik för, det är jag övertygad om. Kompisar har till exempel kunnat säga att dom läste ”Kaffe med mjölk” och tillägger att dom normalt inte läser så mycket men just den boken var ”fantastisk”. Bra hantverk hittar ofta fram till läsaren. Jag tror nyckeln till litteratur är att sluta försöka förstå allt och se på litteratur som man ofta ser på musiken. Sitt inte och analysera för mycket utan njut i stället.

Norrbotten Berättar anordnas lördagen den 25 november och programpunkter och gäster kommuniceras fortlöpande.