Premiären för Kultura blev en succé!

Kultura fick en magisk premiär. Under fyra dagar i november bubblade Kiruna av kultur och glädje.

Festivalprogrammet bestod av fem huvudakter inom dans, musik, litteratur, film och kulturhistoria samt av programpunkter i Kulturbaren Vistas, is- och ljuskonst i nya och gamla Kiruna och aktiviteter för barn och ungdomar i stadsbiblioteket och Ungdomens Hus. Sammantaget bjöd festivalen på ett varierat program med stark anknytning till Kiruna, Norrbotten och Sápmi.

En levande kultursektor är en grundbult i ett attraktivt samhälle och för en stad som Kiruna, som flyttar och byter skepnad, kan det behövas en injektion av initiativ och framåtanda för att publiken ska hitta till de nya arenorna och också skapa en efterfrågan på nya evenemang. Målsättningen är att Kultura ska bli ett årligt återkommande event som sätter Kiruna på Norrbottens och Sveriges kulturkarta och kanske förändrar hur Kirunabor och potentiella inflyttare ser på staden. Genom ett mer mångsidigt och levande utbud ska Kiruna bli en stad där många olika människor vill leva och bo.

En uppskattad programpunkt under Kultura 22 var Norrbotten Berättar – en talkshow om litteratur som leddes av Mattias Timander och gästades av Norrbottensförfattarna Tina Harnesk, Anna Kuru och David Väyrynen och även bjöd på livemusik.

– Kultura 22 var ett fint och välkomnande arrangemang! Kiruna är den rätta platsen för en stor kulturfestival. Det har blivit dags för oss här uppe att ta plats och berätta vår historia, säger Anna Kuru, författare och gäst i Norrbotten berättar. 

Björn Pettersson Thuuri har som projektledare för Kultura 22 haft bråda dagar under hösten. Att arrangera en helt ny kulturfestival är givetvis en stor utmaning. Hur festivalen skulle tas emot av Kirunaborna, var en fråga som dök upp under arbetet. 

– Som projektledare är jag glad över att festivalen kändes så uppskattad av besökarna. Många som jag pratade med under helgen uttryckte att Kultura 22 överträffade deras förväntningar. Det är också extra roligt att våra egna produktioner Norrbotten berättar och Bortom nordanvinden blev så väl mottagna av publiken. Tillsammans har vi skapat en jättefin kulturfestival på högsta nivå, som lagt grunden för någonting som går att bygga vidare på och att vara stolt över som Kirunabo, säger Björn Pettersson Thuuri, Projektledare, Kultura 22. 

– Vi är väldigt glada att den första upplagan av Kultura togs emot med öppna armar av såväl publik som medverkande artister och kulturpersonligheter. Vi siktar redan på nästa års festival och hoppas då nå ut till en ännu större publik. Ett annat viktigt kulturevenemang som Kiruna växer stöttar är Snöfestivalen. Vi ser fram emot en härlig snöfest för hela familjen i januari, säger Jörgen Olsson, Ordförande, Kiruna växer.

Vi ses igen – 2023!