Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

Utvecklingsinitiativet Kiruna växer tillsätter rutinerad projektledare

Mats Tyni tar sig an uppdraget som strategisk projektledare på Kiruna växer

Mats Tyni har 22 års erfarenhet av ledande roller från bland andra CGI och Svenska Rymdbolaget. Nu tar han sig an uppdraget som strategisk projektledare på Kiruna växer med den tydliga uppgiften att skapa samarbeten och initiativ som får Kiruna att växa.

– Som Kirunabo är det en dröm att få arbeta med övergripande och branschöverskridande utveckling i sin egen hemstad. Jag ser mest fram emot att vara spindeln i nätet mellan medlemmarna och den offentliga politiska förvaltningen. Alla strävar mot samma mål och det känns både utmanande, offensivt och optimistiskt. I november arrangerar vi kulturfestivalen Kultura 22 i Kiruna, den blir ett fint skyltfönster för Kiruna växers arbete för en mer attraktiv stad, säger Mats Tyni.

Den ekonomiska föreningen Kiruna växer har bildats av åtta konstituerande medlemmar och i dagsläget ingår cirka 30 företag samt Kiruna kommun i samarbetet. Den gemensamma uppgiften är att höja Kirunas konkurrenskraft i alla aspekter. Människor ska trivas, bo kvar och vilja flytta hit – och företagen ska stärkas genom både lokala och regionala samarbeten samt större tillgång till nya medarbetare på orten. Ett ökat bostadsbyggande är en av många prioriterade målsättningar.

Som projektledare kommer Mats att ansvara för att bygga upp ett lokalt kansli för samarbeten mellan företag och andra organisationer – en modell som föreningen kallar samverkansinkubation. Företagen ska få hjälp med att ta sina expertkunskaper till konkurrenskraftiga produkter på externa marknader och genom insatser för att stärka såväl företagsklimatet som kommunikationer till och från Kiruna är målsättningen att skapa bättre förutsättningar för tillväxt inom alla näringar.

Utnämningen av Mats Tyni kommenteras av Anna Skogh, ansvarig för sponsring och samhällsengagemang på medlemsbolaget LKAB, och Jörgen Olsson, ordförande i Kiruna växer och styrelseordförande i medlemsbolaget Copperstone Resources:

– För oss på LKAB är det värt mycket att känna medlemsföretagens engagemang. Stora och små behöver tillsammans brinna för Kirunas utveckling om det ska bli riktigt bra. Vi glädjer oss åt att Kiruna växer nu är etablerat och Mats Tyni är helt rätt person att leda arbetet framåt, säger Anna Skogh.

– Som ny arbetsgivare på orten är det självklart att vi engagerar oss. Vi är ju själva ett exempel på företag som behöver rekrytera många nya medarbetare. Nu får vi in en senior, stark och diplomatisk projektledare med rätt nätverk. Det är en nyckel till framgång för Kiruna växer, avslutar Jörgen Olsson.

Länk till pressbilder för nedladdning.