Köp biljetter till Kultura 23!
Till Tickster.sePekande hand

En utveckling helt rätt i tiden

Det är inte för inte som den flerfaldiga snowboardmedaljören Sven Thorgren ger Luossabackens skid- och snowboardpark ett högt betyg. Och ännu bättre ska det bli. Just nu pågår utvecklingen av fler upplevelseytor på Luossavaara för fullt. Målet är att skapa ett äventyrsberg som lockar alltifrån naturälskare och äventyrssugna barnfamiljer, till elitskidåkare.

Sven Thorgren är flerfaldig medaljör i snowboardkategorierna slopestyle och big air, och en av dem som ser väldigt positivt på utvecklingsplanerna för Luossavaara.

Sven besökte Luossa tillsammans med landslaget ett par gånger under vintersäsongen 2022/2023. Då såg han att parken har potential att bli en attraktiv hub för elitåkare om den utvecklas mer.

—  Kiruna har en lång vintersäsong och goda träningsmöjligheter. Snowboard- och freeski-parken i Luossavaara är kompakt och bra, det gör att vi får mycket gjort under varje träningstillfälle.

— Tidigare har vi ofta tränat i anläggningar på kontinenten, men när glaciärerna krymper och snösäsongen blir kortare är Kiruna ett mer hållbart och naturligt val för oss. Det märks att intresset för snowboard och skidor ökar bland unga, därför är det helt rätt tid att investera i den här typen av anläggningar. Dessutom är Kiruna som stad en helt unik plats, menar Sven.

”Kiruna är spännande redan idag men det är när vi blickar framåt som det blir riktigt intressant.”

Patric Blomqvist arbetar i Kiruna kommun och är processledare för förstudien om utvecklingen av Luossavaara. Enligt honom behöver visionen om ett äventyrsberg inte ligga långt fram i tiden.

— Luossabacken skulle kunna utgöra en internationell hub för snowboard och freeski redan nästa år. Just nu undersöker vi bland annat möjligheten att utveckla arenor som håller världscupstandard för träning och tävling i slopestyle och big air, berättar Patric.

För kommunen och Kiruna växer är utvecklingen av Luossa en av pusselbitarna för att höja regionens attraktionskraft hos besökare och framtida invånare. Satsningar på elitidrott skulle ge Kiruna medialt fokus, vilket kan bidra till att locka företag och deras anställda att etablera sig här. Lika viktigt är att utveckla Luossavaaras sociala funktion som mötesplats – friluftsintresserade i alla åldrar ska kunna nyttja äventyrsberget året runt.

 — Vi är väldigt stolta över planerna om att utveckla detta äventyrsberg mitt i stan, parallellt med alla satsningar som görs inom verkstads-, gruv- och rymdindustrin. Kiruna är spännande redan idag men det är när vi blickar framåt som det blir riktigt intressant, avslutar Patric.